You are here

Otvorene registracije za IGF Srbija 2023

08. 05. 2023.

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) i ove godine je domaćin Srpskom forumu o upravljanju internetom – IGF Srbija 2023, koji će se održati 16. maja sa početkom u 10 časova, u prostoru Dorćol Platz u Beogradu. Suorganizatori foruma su Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, fondacija Diplo, Internet društvo Srbije ogranak Beograd i kompanija Grensi, uz podršku organizacija USAID/Internews, RIPE NCC i ICANN (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve), kao i Kancelarije poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Na adresi igf.rs možete se registrovati za prisustvo forumu. Registracija je obavezna zbog ograničenog broja mesta i otvorena dok se ne popuni sala. Za sve koji nisu u prilici da prate događaj uživo omogućićemo prenos na Jutjub kanalu RNIDS-a.

I ove godine IGF razmatra teme koje se nalaze pod lupom međunarodne internet zajednice i Foruma o upravljanju internetom Ujedinjenih nacija. Biće reči o izazovima u digitalnom prostoru, u svetu i kod nas, imajući u vidu aktuelnu i vrlo složenu geopolitičku situaciju. Kako održati i poboljšati koordinaciju i upravljanje i kakva je uopšte budućnost interneta?

Razgovaraće se o digitalnim pravima i izazovima koje donosi pitanje digitalnog nadzora, o digitalnom tragu koji svi ostavljamo koristeći digitalne tehnologije, o tome koja su naša prava u digitalnom okruženju, kako se najčešće narušavaju, kako da ih štitimo odnosno, ostvarujemo.

Drugi deo programa biće posvećen sesijama koje u fokus stavljaju veštačku inteligenciju i okolnosti u vezi s poslovanjem u IT industriji. Tokom panela „Veštačka inteligencija između tehnologije prava i sloboda“ razmatraće se sam tehnološki stepen razvoja algoritama, ali i pogled međunarodnih organizacija, nadnacionalnih institucija na izazove koje razvoj veštačke inteligencije stvara, kao i na izazove koji u perspektivi očekuju pravnu nauku. IT biznis u doba krize i užurbanog razvoja tehnologija tema je panela tokom kog će sagovornici iz srpskih IT preduzeća i sa IT tržištem povezanih organizacija nastojati da ukažu kako na izazove tako i na prilike koje kontinuirane promene tržišnih uslova i tehnologija donose.

Kompletan program dostupan je na adresi igf.rs.