You are here

Peti Biznis klub sa klasterom NiCAT

20. 05. 2024.

Još jedno uspešno okupljanje kompanija članica Niškog klastera naprednih tehnologija (NiCAT) odigralo se 17. maja u prostoru Blekberi u Nišu. Ovo je peti Biznis klub koji su organizovali NiCAT i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) sa ciljem da se otvori prostor za edukaciju, razmenu ideja i razgovor o unapređenju poslovnih prilika i procesa.

Pozdravne reči uputili su Goran Mladenović, direktor NiCAT-a i Dijana Milutinović iz RNIDS-a, a u fokusu  programa bio je master class „Uloga AI u visokotehnološkom biznisu“ Luke Aničina, stručnjaka za mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, kog Google Developers prepoznaje kao jednog od 150 vodećih svetskih eksperata u oblasti mašinskog učenja. Luka je govorio o strateškom pristupu kompanija upotrebi veštačke inteligencije, napomenuo da se AI posmatra kao „srebrni metak“ i rešenje svih problema na koje kompanija može da naiđe, dok je istina sasvim drugačija. Ukazao je na značaj razlikovanja primene veštačke inteligencije u firmama koje pružaju samo usluge i firmama koje razvijaju svoje proizvode, te upozorio na rizik razvoja proizvoda koji su u potpunosti zasnovani na AI. Brojnim primerima ilustrovao je kako se poslovni procesi mogu olakšati, ubrzati i automatizovati upotrebnom veštačke inteligencije, posebno prilikom skaliranja biznisa, no, sugerisao da kompanije moraju doneti dobro informisane odluke o tome u koje segmente poslovanja se takva „pomoć“ može implementirati (npr. HR službe, korisnička podrška), jer „dva kila AI“ za poneti nije plodotvoran pristup. Upozorio je na značaj adekvatnog upravljanja podacima koji se koriste za mašinsko učenje, te razmatrao „cenu greške“ loše treniranih modela.

U ostatku programa predstavile su se tri kompanije, nove članice klastera, Code 3 Profit, Tech Tailors i IT Centar, a do kraja večeri usledili su B2B sastanci jedan na jedan, druženje i neformalno umrežavanje okupljenih.