You are here

Predavanje „Kako je dizajniran internet“ na BEST Design Week

23. 05. 2022.

BEST Design Week, seminar dizajna i brendiranja namenjen studentima Univerziteta u Beogradu, koji organizuje Udruženje studenata tehnike Evrope – Beograd (BEST) trajao je od 14. do 21. maja. Seminar je realizovan po dvanaesti put, a studenti su pohađali neku od sedam radionica na temu brendiranja, grafičkog i veb-dizajna, digitalne fotografije itd.

Prvog dana događaja, u okviru ciklusa predavanja Design Insight, posvećenog trendovima u dizajnu, novim tehnologijama i inovacijama, predavanje je održao Žarko Kecić, rukovodilac Sektora IKT servisa u Fondaciji „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS). Tokom predavanja naslovljenog „Kako je dizajniran internet“, Kecić je govorio ne samo o „arhitekturi“ interneta i DNS-a, već i o internetu uopšte. On je takođe govorio i o internetom omogućenim alatima koji su neizostavne komponente u savremenom stvaralaštvu i internetu kao prostoru za plasiranje kreativnih proizvoda.

Studenti modula Web Design Advanced imali su priliku da slušaju master klas koje je održala docentkinja Ana Prodanović, autorka fonta Orto RNIDS. Ana je govorila o značaju tipografije u dizajnu i tipografiji u digitalnim formatima, sa posebnim osvrtom na upotrebu ćiriličkog pisma na internetu i u digitalnom prostoru. Objasnila je „problematiku“ ćiriličkog kurziva kada se koriste ruska, bugarska ili druge ćirilice, pa se karakteri srpske ćirilice ne prikazuju ispravno i uputila studente kako da pronađu adekvatna pisma srpske ćirilice za svoje buduće dizajnerske projekte. Govorila je o fontovima srpske ćirilice koje je priredila organizacija Tipometar, kao i onima koje je RNIDS omogućio u saradnji sa Tipometrom, a dostupni su za besplatno preuzimanje.