You are here

Proglašeni pobednici hakatona AIBG 5.0 – neka najbolji robot pobedi

13. 12. 2022.

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) podržala je realizaciju programerskog takmičenja AIBG Belgrade (Artificial Intelligence BattleGround Belgrade). Ovo takmičenje je po peti put organizovalo Udruženje studenata tehnike Evrope - BEST Beograd, ovaj put pod sloganom „The long night is coming“.

Tokom vikenda 9. i 10. decembra 16 timova sačinjenih od studenata prirodno-matematičkih i tehničko-tehnoloških fakulteta trebalo je da u roku od 20 sati izradi inteligentnog robota (bota) koji se u zadatoj igri bori sa botovima drugih timova.

Nakon isteka roka za rad na rešenjima, počela je borba – timovi su raspoređeni u četiri grupe, a iz svake od njih izašao je po jedan finalista. Na osnovu finalne borbe i ostvarenih poena izvršeno je rangiranje ekipa, pa su proglašeni pobednici. Prvo mesto odneo je tim „Osveta“, na drugom mestu našle su se „Tjuringove mašine“, a trećeplasirani su bili „Srećni ljudi“.

Prva tri tima osvojila su novčane nagrade, ali i priliku da se takmiče u finalnoj regionalnoj rundi koja će se 2023. godine održati u Zagrebu, a okupiće pobedničke timove sa takmičenja u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zagrebu.

Fondacija RNIDS sa zadovoljstvom podržava razvoj talenata i obrazovanje mladih, između ostalog i podržavajući događaje na kojima mladi na manje formalan način stiču vredna znanja.