You are here

Proglašeni pobednici takmičenja „Osudi diskriminaciju“

23. 12. 2022.

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) sa zadovoljstvom je podržala takmičenje „Osudi diskriminaciju“, simulaciju suđenja iz oblasti zaštite od diskriminacije koje je organizovala kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Takmičenje je održano deveti put i jedino je ovog tipa u Evropi na temu diskriminacije.

Ove godine tema takmičenja bila je diskriminacija po osnovu nacionalne pripadnosti u digitalnoj sferi. Takmičarke i takmičari imali su zadatak da izrade tužbu i odgovor na tužbu, a tokom polufinala 21. decembra i finala 22. decembra simulirali su raspravu na ročištu.

U finalu su se našle dve ekipe čiji je zadatak bio da pred sudskim većem iznesu argumente i s pozicije tužioca i s pozicije odbrane. Članovi veća tokom finala bili su Bosa Nenadić, nekadašnja predsednica Ustavnog suda, Snežana Radanović, posebna savetnica ministarke pravde, Dejan Đukić, direktor Fondacije RNIDS, Dragan Tešić, zamenik javnog tužioca Apelacionog tužilaštva u Beogradu i Dejan Ukropina, advokat. Pobedila je ekipa sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu u sastavu Grlica Golušin, Andrea Širočka i Jovan Đuričić.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, zahvalila je mladim pravnicima na učešću, i istakla da im zahvalnost duguje ne samo Kancelarija koja je organizovala takmičenje uz podršku RNIDS-a, već i celo društvo. Naglasila je da interesovanje za takmičenje iz godine u godinu ne jenjava, što daje polet i snagu da se održi kontinuitet. Pohvalila je napor timova da odgovore na temu diskriminacije u digitalnoj sferi i naglasila da će iz digitalne sfere ubuduće dolaziti veliki deo zahteva za zaštitu od diskriminacije imajući u vidu da se digitalno utkalo u naše živote. Time je i izbor teme svojevrsna priprema mladih pravnika za stvarne slučajeve, učenje na izvesnom primeru, ali i prilika za sve okupljene da nešto novo čuju i nauče od tih mladih pravnika.

Simulacija suđenja (Moot court) iz oblasti zaštite od diskriminacije namenjena je studentkinjama i studentima prava u Republici Srbiji i predstavlja vannastavne aktivnosti na pripremi i odbrani pravnih slučajeva (zadatog pravnog problema) iz oblasti zaštite od diskriminacije. Projekat se realizuje primenom metodologije koja je u međunarodnoj akademskoj zajednici poznata pod nazivom Moot court, prilagođene okolnostima u kojima se projekat realizuje.

Specifični cilj projekta jeste izgradnja kapaciteta budućih pravnika, studenata i studentkinja pravnih fakulteta u Republici Srbiji, za zaštitu od diskriminacije kroz upoznavanje pravnih mehanizama i sticanje veštine izlaganja pravne argumentacije, učešćem u simulaciji suđenja u oblasti zaštite od diskriminacije.