You are here

Proglašeni pobednici takmičenja Serbian Cybersecurity Challenge 2023

22. 05. 2023.

Finale nacionalnog takmičenja Serbian Cybersecurity Challenge 2023 održano je 17. maja u Beogradu. Takmičilo se 197 takmičara podeljenih u 17 timova. Timovi sačinjeni od studenata i srednjoškolaca, a koji su prethodno prošli kvalifikacije, nadmetali su se u formi „osvajanja zastave“ (CTF – Capture the Flag), rešavanjem zadataka iz različitih oblasti vezanih za sajber bezbednost.

Ove godine pobedu na takmičenju je odnela ekipa Panonimus, koju čine četiri mladića i jedna devojka, a koji se obrazuju na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka i u gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“. Prošlogodišnji pobednici, takođe četiri mladića i jedna devojka, tim Recover All Flags, studiraju na Računarskom fakultetu, dok su trećeplasirani tim - De_bugger činila tri studenta Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i jedan student s Univerziteta Singidunum.

Tokom ceremonije proglašenja pobednika takmičenja, održane 18. maja, istaknut je primetan rast interesovanja mladih za učešće u projektu Sajber heroj jer se ove godine za učešće na takmičenju prijavilo 300 mladih, dok je gotovo 200 zapravo i učestvovalo. Proglašenje pobednika na nacionalnom takmičenju nije kraj procesa za ovu godinu jer će deset odabranih učesnika takmičenja imati priliku da formiraju nacionalni tim i brane boje Srbije na Evropskom takmičenju u oblasti sajber bezbednosti (European Cybersecurity Challenge) koje će biti održano u oktobru u Norveškoj.

Za vreme događaja održan je panel na kom su predstavnici Mreže za sajber bezbednost govorili o dosadašnjem uspehu projekta Sajber heroj, rastu interesovanja za projekat, kontinuiranoj podršci koju projekat ima od partnera i sponzora, ali i značaju uključenja većeg broja devojčica i devojaka u program, te načelno značaju povećanja njihovog interesovanja za ovu oblast.

Predstavnici privrede i organizacija koje su pružile podršku takmičenju razmatrali su tokom panela koji je usledio značaj ovakvog programa za izgradnju kapaciteta u oblasti sajber bezbednosti u Srbiji. Razgovarali su još i o podršci koju njihove kompanije daju zapošljavanju mladih koji raspolažu znanjima na ovom polju, ali i o tome kako povećati učešće žena i devojaka na polju sajber bezbednosti. U panel diskusiji je ispred Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) učestvovala Dijana Milutinović, samostalna saradnica za marketing i komunikacije, koja je i drugoplasiranoj ekipi uručila nagrade.

Izgradnja kapaciteta u oblasti sajber bezbednosti cilj je realizacije programa Sajber heroj koji sprovodi Mreža za sajber bezbednost, a kom se prošle godine kao suorganizator pridružio RNIDS.  Kroz vannastavni rad sa studentima i srednjoškolcima, treninge i učešće na takmičenjima mladi stiču i praktikuju znanja o sajber bezbednosti.