You are here

Projekat digitalizacije foto građe Muzeja istorije Jugoslavije

30. 12. 2010.

U okviru projekata koje sufinansira Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), u kategoriji za razvoj novih usluga na Internetu, Muzej istorije Jugoslavije (MIJ) pokrenuo je projekat pod nazivom "MiJ on-line", koji je postavljen na lokaciji www.foto.mij.rs.  

Projekat digitalizacije foto građe Muzeja istorije Jugoslavije predstavlja saradnju muzejskih, arhivskih i informacionih stručnjaka u cilju iznalaženja novih načina pristupa kulturnom nasleđu. Aktivnosti na projektu uključile su istraživanje (rad na izboru materijala), zaštitu muzejske građe kroz digitalizaciju, razvijanje softverskih rešenja za obradu i mrežni interaktivni pristup prikazanom materijalu.  

Projekat "MIJ on-line", u vidu univerzalne poruke, ukazuje na uticaj koji fotografija ima na razumevanje i percepciju istorijskih momenata i kako se ovi trenuci transformišu od vizure jedne ličnosti (fotografa) u sliku kolektivnog sećanja.  

Digitalizacija fototeke MIJ pružiće svim posetiocima koji posećuju virtuelni MIJ, preko prijekta "MIJ on-line", mogućnost da bolje razumeju i preispituju odnos fotografija i kolektivnog sećanja prema događajima koje te fotografije dokumentuju.  

Pored doprinosa ukupnoj dostupnosti muzejskog materijala, projekat "MIJ on-line" doprinosi promociji domena .rs u naučnim projektima i podizanju nivoa razvijenosti informacionog društva u Srbiji.