You are here

Prvi Biznis klub sa Niškim klasterom naprednih tehnologija

05. 10. 2022.

Poslednjeg dana septembra organizovan je prvi zajednički Biznis klub sa Niškim klasterom naprednih tehnologija (NiCAT). Biznis klub je osmišljen kao niz događaja koje će Klaster organizovati u saradnji sa Fondacijom „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS). Cilj Biznis kluba je da okupi ne samo kompanije članice Klastera koje razmenjuju iskustva u poslovanju, već i širi krug preduzeća kojima je dobrodošla ekspertska razmena znanja prilikom digitalizacije poslovanja.

Tokom događaja 30. septembra koji je okupio menadžment kompanija članica Klastera, predstavile su se dve nove firme članice, a u nastavku je bilo reči o važnim temama za poslovanje u digitalnom okruženju – zaštiti DNS-a i trendovima u poslovanju koje je iznedrio način rada tokom pandemije.

Žarko Kecić, rukovodilac IKT sektora RNIDS-a, govorio je o zaštiti DNS-a i rekao da brojna veoma uspešna preduzeća koja ulažu u zaštitu svog poslovanja, zaštitu sistema i infrastrukture od napada sajber kriminalaca, zaborave da zaštite svoje nazive domena koji su najčešće prvi na udaru. Podaci objavljivani poslednjih godina pokazuju da je gotovo dve trećine hakerskih napada realizovano upravo zloupotrebom DNS-a. Kecić je objasnio kako sistem naziva domena zapravo funkcioniše, kako se najčešće realizuju napadi i koje su slabe tačke. Takođe, on je naglasio bezbednosni značaj ispravne konfiguracije DNS servera, ali i objasnio koje još opcije zaštite postoje – od zaključavanja domena do DNSSEC digitalnog potpisivanja. Kecić je sa zadovoljstvom zaključio, nakon kratke analize DNS konfiguracija naziva domena članica NiCAT-a, da gotovo sve kompanije imaju dobro konfigurisane DNS servere, te uputio predloge kako da dodatno obezbede svoje resurse za onlajn poslovanje.

O tome kakvi su trendovi na tržištu rada, posebno u IT sektoru, govorio je Marko Vučetić, PR kompanije Poslovi.Infostud /helloworld.rs. On je govorio o tome koliko je rastao udeo oglasa za rad od kuće (remote) tokom poslednje dve godine, kako hibridni rad ili rad od kuće čine poslodavce u IT sektoru atraktivnijim, ali i o rezultatima istraživanja portala helloworld.rs o razlozima za promenu radnog mesta i brzini fluktuacije kadra u tom sektoru.

Ostatak večeri bio je namenjen druženju i umrežavanju, a razgovaralo se i o temama pokrenutim tokom zvaničnog dela programa.

Niški klaster naprednih tehnologija ima 29 kompanija članica koje posluju u oblasti informacionih tehnologija, mehaničkog inženjeringa, elektronike i automatizacije, kao i razvoja savremenih medicinskih uređaja, a članovi klastera su i 4 univerziteta i 3 regionalne institucije.