You are here

Razgovor o prilikama na lokalnim tržištima sa kolegama iz regiona

18. 03. 2022.

DIDS (Dan internet domena Srbije) već godinama prati Regionalni TLD forum (RTLDF) tokom kog se, na inicijativu Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“, okupe predstavnici registara nacionalnih domena najvišeg nivoa iz regiona. Ni ove godine nije napravljen izuzetak, a sastanak je u formi okruglog stola održan 17. marta. Kolege su se ponovo okupile onlajn, uz želje da sledeće godine prilike dozvole povratak na staru praksu regionalnih sastanaka uživo.

Sa kolegama iz registara Hrvatske (.hr), Crne Gore (.me), Bosne i Hercegovine (.ba) i Slovenije (.si) razgovaralo se o novitetima koji su obeležili poslovanje u poslednjih godinu dana, razmenjivani su saveti, iskustva i ideje, analizirane su prilike na lokalnim tržištima.

Reči je bilo o unapređenju politika i uslova registracije naziva domena, tehničkim i bezbednosnim unapređenjima sistema registracije, dobrim bezbednosnim praksama (DNSSEC digitalnom potpisivanju naziva domena na tržištima u regionu), kao i zajedničkim projektima i inicijativama. Jedna od tema razgovora bila je i komercijalna i tehnička saradnja sa ovlašćenim registrima, a nije izostavljen ni razgovor o komunikacionim i marketinškim projektima koji su u toku, ili će biti realizovani u predstojećem periodu.