You are here

Razgovor sa mladim talentima o bezbednosti na internetu

17. 12. 2021.

Fondacija 1% organizovala je 15. decembra edukativnu konferenciju za mlade talente tokom koje su uručene nagrade istaknutim mladim naučnicima, istraživačima, inovatorima i umetnicima čije školovanje i usavršavanje Fondacija podržava.

Konferenciju, kao i projekat nagrađivanja najuspešnijih mladih naučnika iz Srbije koji je Fondacija 1% realizovala tokom ove godine, podržala je Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS). Tokom konferencije sa okupljenim mladim ljudima razgovarao je Žarko Kecić, rukovodilac usluga IKT servisa u RNIDS-u, sa ciljem da im približi temu bezbednosti na internetu.

Kecić je rekao da je internet doneo veliki napredak u komunikaciji, razmeni informacija, trgovini, zabavi… Kupovina, bankarske transakcije, informisanje, upotreba društvenih mreža, sve su to aktivnosti koje ljudi svakodnevno obavljaju onlajn što znači da sajber kriminalci imaju više mogućnosti da uspešno realizuju napade. Oni to najčešće rade nasumično, ciljajući ljude i preduzeća koja ne pridaju mnogo značaja bezbednosti na internetu.

Objasnio je da sajber kriminalci najčešće pokušavaju da ukradu podatke sa onlajn servisa, vrše prevare putem e-pošte i lažnih veb-lokacija, šire zlonamerne programe (malver). Upozorio je da nisu sajber kriminalci jedini koji ugrožavaju privatnost korisnika na internetu, pomenuvši da kompanije poput Gugla, Fejsbuka, Tvitera, Amazona i dr. skupljaju i obrađuju ogromnu količinu podataka – pre svega iz komercijalnih razloga, ali ti podaci mogu biti iskorišćeni i u druge svrhe koje nisu tako bezazlene. Zaključio je da, iako je internet mesto koje nam olakšava pronalaženje informacija, obavljanje posla, komunikaciju sa prijateljima i zabavu, ako ne vodimo računa, može nam doneti i mnogo neprijatnosti.

Foto: Marko Jevtić, ML Produkcija