You are here

Rezultati registracije .RS domena posle mesec dana

11. 04. 2008.
Prvog dana registracije registrovano je 7000 domena, a u prvih mesec dana ukupno 15.460, od čega više od polovine (7600 domena) u . RS adresnom prostoru najvišeg nivoa.

 

Fizička lica su prvi put, koristeći mogućnost da registruju nacionalni Internet domen, registrovala 20 odsto od ukupnog broja domena. U novom .IN.RS adresnom prostoru registrovano je 1500 domena, što ukazuje na interes za registraciju ovih izuzetno pristupačnih domena.

 

Preostalo je nepunih pet meseci za registrante postojećih .YU domena da iskoriste pravo da registruju istoimeni .RS domen. Posle 10. septembra 2008. domeni rezervisani u tranziciji postaće slobodni za registraciju i svim zainteresovani se mogu prijaviti.

 

Od ukupnog broja registrovanih domena oko 25 odsto čine domeni registrovani u tranziciji, i to su učinili registranti postojećih .YU domena, ostatak čine potpuno novi Internet domeni. Starih .YU domena ima oko 40.000, od čega je oko pola aktivno, i oni će moći da se koriste najmanje do 30.septembra 2009.

 

RNIDS je osnovao Komisiju za tranziciju, koja je započela s rešavanjem molbi za registraciju domena u tranziciji za slučajeve kada registrant .YU domena nije više aktivno pravno lice. Registracija .RS domena se obavlja preko ovlašćenih registara, kojih u ovom trenutku ima 34 u celoj Srbiji.