You are here

RNIDS na 50. Generalnoj skupštini CENTR-a

16. 10. 2013.

50. Generalnoj skupštini CENTR-a, koja je održana u Briselu, od 2. do 3. oktobra, prisustvovali su Vojislav Rodić i Danko Jevtović, u svojstvu zvanične delegacije RNIDS-a. Na skupštini je učestvovalo 38 delegacija nacionalnih registara i drugih organizacija koje se bave domenskom problematikom, sa preko 70 učesnika.

Realizovani su svi planirani lični kontakti sa predstavnicima registara iz Norveške, Engleske, Danske, Nemačke, Grčke, Finske, Francuske, Španije, kao i predstavnicima ICANN-a, CENTR-a, EURID-a, itd. U bilateralnim razgovorima su obezbeđeni viši nivoi saradnje u oblastima koje su od posebnog značaja za aktivnosti RNIDS-a.

U prezentacijama i diskusijama su dominirale sledeće teme:
  • Razvoj IDN domena, naročito puna implementacija svih servisa, a posebno elektronske pošte, što je od posebnog interesa za RNIDS u kontekstu razvoja .СРБ domenskog prostora.
  • Trendovi u broju registrovanih ccTLD domena – za 2014. CENTR planira izradu kvalitativne analize o tome zašto vlasnici domena odlučuju da zadrže svoj domen (obnove registraciju) ili da ga ne zadrže.
  • Švedska, Belgija i Španija su prikazale kako njihovi nacionalni registri primenjuju politiku društveno odogovornog poslovanja u svakodnevnom radu. Zanimivo je da i švedski i belgijski registar svoju politiku korporativne odgovornosti tesno vezuju uz poslovni uspeh svoje organizacije, prvenstveno selekcijom odgovarajućih programa koje pomažu.
  • Sigunosni problemi kojima su izloženi nacionalni registri su sve češći i to je trend koji će se nastaviti i u budućnosti. CENTR će se aktivno uključiti u pripremu nove EU Network & Information Security direktive.

Na ovom zasedanju je kao novi član CENTR-a primljena Belorusija (.BY).

CENTR je prvi put dodelio nagrade istaknutim pojedincima i nacionalnim registrima za doprinos u četiri kategorije:
  • Doprinos godine - dobitnik je Anne-Marie Eklund Löwinder za rad na DNSSEC-u
  • Istraživanje i razvoj - dobitnik je AFNIC, francuski nacionalni registar, za WINGS projekat
  • Bezbednost - dobitnici su švedski i britanski nacionalni registar za razvoj OpenDNSSEC-a
  • Marketing i komunikacije - dobitnik je EURid, evropski registar, za projekat sufinansiranja marketinških aktivnosti svojih ovlašćenih registara

Više informacija o CENTR-ovim nagradama možete videti na www.centr.org/news/centr-awards/10-03-2013/3000/centr-awards-2013-winners-announced.