You are here

RNIDS na APTLD 85 u Indiji

29. 02. 2024.

Predstavnici Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) prisustvovali su događaju APTLD 85 koji okupio brojno članstvo Udruženja registara nacionalnih domena najvišeg nivoa azijsko-pacifičkog regiona (APTLD). Ovog puta mesto okupljanja bila je Goa, Indija, a događaj je realizovan u periodu od 19. do 22. februara.

Predstavnici RNIDS-a aktivno su učestvovali u realizaciji programa, održali dve radionice i učestvovali u sesiji posvećenoj DNSSEC-u.

Direktor Fondacije RNIDS, Dejan Đukić, održao je radionicu na temu saradnje sa ovlašćenim registrima razmatrajući pravne, tehničke i tržišne aspekte. Govorio je o uređenju pravnih i regulatornih osnova saradnje, uslovima registracije nacionalnih domena, a napravio poseban osvrt na prakse i iskustva RNIDS-a i drugih registara kada je reč o tržišnoj saradnji i modalitetima zajedničkog tržišnog nastupa registra i OR-ova.

Radionica koju je održao predsednik Upravnog odbora RNIDS-a, Ivan Minić, imala je za temu kreiranje sadržaja u svrhu podizanja svesti o brendu i servisima nacionalnog registra, ali i načinu mobilisanja interesovanja širokih publika. U fokusu su bili projekti domen.rs, uz obrazloženja zašto se sadržaj kreira na određeni način i kakav efekat se postiže, i lokalac.rs, projekat koji ima za cilj pozitivan uticaj na širu društvenu zajednicu.   

U delu programa koji je bio posvećen DNSSEC-u učestvovao je Žarko Kecić, rukovodilac IKT sektora RNIDS-a, i govorio na sesiji posvećenoj razmatranju aspekata DNSSEC automatizacije.

APTLD 85 je okupio 190 učesnika iz celog sveta - azijsko-pacifičkog regiona, Severne i Južne Amerike, Evrope. Iako je najveći broj učesnika bio prisutan u Indiji, omogućeno je i virtuelno učešće.