You are here

RNIDS ugostio predstavnike Saveta evropskih nacionalnih registara

23. 11. 2011.

Dom internet domena Srbije je 23. novembra ugostio predstavnike Saveta evropskih nacionalnih registara top-level domena (Council of European National Top-Level Domain Registries - CENTR). Ovo udruženje okuplja institucije koje upravljaju nacionalnim domenima (kao što RNIDS upravlja .RS i .СРБ domenima, tako i svaka država u svetu ima “svoj RNIDS”). Fokus je prvenstveno na Evropi, ali pored više od 40 zemalja iz regiona, članovi CENTR-a su i Iran, Japan, Novi Zeland i Kanada.

Ciljevi CENTR-a su promocija i razvoj visokih standarda rada registara nacionalnih domena (Country Code Top-Level Domains - ccTLDs) i on, zajedno sa sličnim organizacijama koje imaju fokus na druge svetske regione, radi na postizanju konsenzusa i ostvarivanju koordinacije i saradnje, poštujući kulturne i istorijske razlike u lokalnim internet zajednicama. Pravila i procedure registracije se znatno razlikuju od zemlje do zemlje i CENTR na ovakvim skupovima prikuplja informacije i dokumentuje dobre prakse da bi nacionalnim registrima omogućio pružanje što boljih usluga.

U Domu internet domena Srbije RNIDS je bio domaćin 24. administrativnog workshop-a u organizaciji CENTR-a. Prisutni su bili predstavnici nacionalnih registara iz 16 zemalja, kao i predstavnica EURid-a (.EU domen), predstavnik CENTR-a i predstavnici RNIDS-a. Oficijelne teme su se bavile metodama, sistemima i problemima naplate usluga, kao i organizacijom korisničke podrške. S obzirom na činjenicu da su među izlagačima bili i predstavnici sa vrlo razvijenih internet tržišta (.EU, .FR, .NL, .SI, .SE domeni...), razmenjeno je puno dragocenog iskustva, a iznete su i neke nove ideje, koje su još u fazi razrade.