You are here

Sajber Tesla 2021: jačanje kapaciteta odbrane od sajber pretnji

13. 12. 2021.

„Sajber Tesla 2021“ (Cyber Tesla 2021), komandno-štabna vežba čija je tema bila odbrana telekomunikaciono-informacionog sistema od pretnji iz sajber prostora, održana je u periodu od 6. do 9. decembra u Gornjem Milanovcu i na izdvojenim mestima u Sjedinjenim Američkim Državama i Mađarskoj. I ovde godine Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) učestvovala je u realizaciji vežbe, a po treći put učesnik vežbe bio je vodeći IKT inženjer RNIDS-a, Miloš Milosavljević.

„Ove godine timovi su bili okupljeni na tri lokacije što je omogućilo interakciju učesnika koja nam je nedostajala tokom prošlogodišnje onlajn vežbe. Scenario je bio odličan, kao i saradnja i komunikacija među učesnicima,“ rekao je Milosavljević. Naglasio je da značaj vežbe treba posmatrati ne samo iz ugla relevantnosti same teme i mogućnosti upotrebe novih alata, već i iz ugla razmene znanja i iskustava o sajber bezbednosti sa učesnicima iz Ministarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova, Nacionalnog CERT-a, kao i privatnog sektora.

Ciljevi vežbe su izgradnja vojnih kapaciteta sistema odbrane i prevencija rizika od visokotehnoloških napada, a njenom realizacijom unapređuju se kapaciteti za reagovanje na incidente, poboljšava koordinacija organa i institucija u čijoj su nadležnosti poslovi informacione bezbednosti, vrši se razmena iskustava i saradnja državnog i privatnog sektora u cilju zaštite informacionog prostora Republike Srbije, navodi Ministarstvo odbrane.

Vežba „Sajber Tesla“ održava se od 2016. godine u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja u oblasti zaštite sajber prostora. Ove godine vežbi su se priključili i pripadnici vojske Mađarske, čime je vežba postala trilateralna.