You are here

Sastanak predstavnika RNIDS-a i Ambasade SAD u Srbiji

24. 08. 2015.

Predstavnici Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) su 18. avgusta bili gosti ekonomskog odeljenja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. Sa strane RNIDS-a, sastanku su prisustvovali Dušan Stojičević, predsednik Upravnog odbora, Danko Jevtović, direktor i Slobodan Marković, savetnik za IKT politike i odnose sa internet zajednicom. Sa strane Ambasade, sastanku su prisustvovali Džeremi Long (Jeremy Long), vršilac dužnosti šefa Ekonomskog odeljenja ambasade, Zorica Mihajlović, viša savetnica u Komercijalnom odeljenju i Dejan Gajić, saradnik u Ekonomskom odeljenju. Na sastanku je bilo reči o temama od zajedničkog interesa u oblasti telekomunikacija, a posebno o sajber bezbednosti, promociji IKT-a i višeakterskog modela upravljanja Internetom, čiju su važnost predstavnici Ambasade SAD naročito istakli.

Američka Vlada je posvećena modelu višeakterskog upravljanja kritičnim internet resursima, što je pokazala još 1998. godine, kada je podržala ideju o formiranju Internet korporacije za dodeljene nazive i brojeve (ICANN). Ova neprofitna organizacija, sa sedištem u Kaliforniji, upravlja globalnim DNS sistemom, a odluke donosi u procesu koji uključuje dijalog između velikog broja različitih aktera širom sveta – od registara nacionalnih i generičkih domena, internet i hosting provajdera, kreatora digitalnih sadržaja i e-trgovaca, preko predstavnika međunarodnih organizacija i vlada država, do akademskih institucija, organizacija civilnog društva i krajnjih korisnika.

Iako ICANN od svog osnivanja nezavisno donosi pravila o funkcionisanju globalnog DNS sistema i tehnički ih sprovodi preko svoje posebne organizacione jedinice (IANA), formalni nadzor nad funkcijama IANA obavlja američka Nacionalna administracija za informacije i telekomunikacije (NTIA), u sklopu sporazuma sa ICANN-om. Prošle godine je NTIA najavila spremnost da odustane od svoje nadzorne uloge i prepusti je globalnoj internet zajednici okupljenoj oko ICANN-a. Prenos nadzora nad obavljanjem funkcija IANA trenutno predstavlja jedan od najznačajnijih globalnih događaja u oblasti upravljanja Internetom, a njegov završetak očekuje se tokom narednih godinu dana.

Predstavnici RNIDS-a su istakli da je RNIDS, kao organizacija potekla iz domaće internet zajednice, ustanovljen na sličnim principima višeakterskog upravljanja i da predstavlja jedini registar nacionalnih internet domena u regionu koji uspešno sprovodi takav model. Predstavljene su regionalne i međunarodne aktivnosti RNIDS-a, poput iniciranja regionalnog Dijaloga o upravljanju internetom (South-East European Dialog on Internet Governance, SEEDIG), učešća u upravnom odboru Evropskog udruženja registara nacionalnih internet domena (CENTR) i učešća u organizaciji globalnog Foruma o upravljanju internetom (IGF).

U razgovoru je istaknuta podrška koju RNIDS pruža državnim institucijama u formulisanju i sprovođenju IKT politika. S tim u vezi, pomenute su aktivnosti RNIDS-a u vezi sa novim Zakonom o informacionoj bezbednosti, koji je nedavno stavljen na javnu raspravu.

Sagovornicima iz Ambasade SAD su predstavljene i RNIDS-ove edukativne aktivnosti u oblasti sajber bezbednosti, poput događaja koje RNIDS organizuje svakog oktobra u okviru Evropskog meseca sajber bezbednosti i niza predavanja iz te oblasti, koja RNIDS tokom godine organizuje u saradnji sa fakultetima i studentskim organizacijama.

Na sastanku je dogovoreno da RNIDS podrži organizaciju edukativnih događaja iz oblasti IKT koje organizuje Ambasada SAD, a dogovorena je i saradnja u oblasti promocije višeakterskog modela upravljanja Internetom i e-trgovine.