You are here

SEEDIG 8 u Zagrebu 6. i 7. novembra

31. 10. 2023.

SEEDIG (Dijalog o upravljanju internetom Jugoistočne Evrope) organizuje svoje godišnje okupljanje 6. i 7. novembra u Zagrebu u prostoru WESPA Business and Lounge. Tema ovogodišnjeg skupa je „Digitalno van granica: regionalna sinergija za napredak zajednice”, a Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) podržava realizaciju događaja u svojstvu suorganizatora.

Tema događaja ističe činjenicu da u digitalno povezanom svetu granice koje tradicionalno određuju države prevazilaze prilike za saradnju i rast, te da je prekogranična saradnja ključna za osnaživanje lokalnih zajednica, pa sam događaj nudi priliku zainteresovanim stranama iz regiona Jugoistoče Evrope da se povežu, podele uvide o projektima i inicijativama iz svojih zemalja i razmotre šanse za zajedničko delovanje.

Program skupa razmatra spektar tema važnih za „digitalnu budućnost” – od razgovora o fragmentaciji interneta, odnosa zaštite podataka i veštačke inteligencije, slobodnog izveštavanja tokom ratnih sukoba, sadržaja na internetu i saradnje sa velikim tehnološkim kompanijama. Deo programa biće posvećen i sajber otpornosti, odnosno bezbednosti, te će Dijana Milutinović iz RNIDS-a govoriti o saradnji više aktera kao ključu za realizovanje projekata značajnih za podizanje svesti o sajber bezbednosti šire zajednice. Detaljna agenda je dostupna na linku.

SEEDIG 8 je događaj koji ne treba da propuste predstavnici vladinih ustanova, privrede, akademske zajednice, aktivisti – načelno, svi oni koje zanima „ukrštanje” tema kao što su upravljanje internetom, digitalna prava i tehnološki razvoj. Ovo je prvo okupljanje SEEDIG zajednice uživo od proglašenja pandemije koronavirusa, iako je tokom prethodne tri godine više događaja upriličeno onlajn. Registrujte se za prisustvo događaju na linku, ili pratite onlajn na veb-sajtu seedig.net.