You are here

Tribina „Više aktera, više interesa, više Interneta!”

13. 10. 2015.

U okviru Nedelje parlamentarizma, Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS), u saradnji sa Domom omladine Beograda, organizuje tribinu „Više aktera, više interesa, više Interneta!”. Skup se održava 21. oktobra, od 11.00 do 13.00, u Tribinskoj sali Doma omladine Beograda, Makedonska 22, prvi sprat.

O tome kako funkcioniše višeakterski model upravljanja Internetom, šta iz njega možemo da naučimo i da li možemo da ga primenimo u Srbiji, govoriće predstavnici domaćeg vladinog i nevladinog sektora, a moderator tribine je Slobodan Marković, savetnik u RNIDS-u.

Vladimir Radunović, rukovodilac programa eDiplomatije i sajber bezbednosti u Diplo fondaciji, predstaviće oblast upravljanja Internetom kroz globalne, regionalne i lokalne procese i forume. Dušan Stojičević, predsednik Upravnog odbora RNIDS-a, govoriće o višeakterskom modelu upravljanja sistemom internet domena, IANA tranziciji i aktivnoj ulozi RNIDS-a u globalnim procesima. Jelena Pajović van Reenen, rukovoditeljka Grupe za međunarodnu saradnju i evropske integracije pri Kancelariji Vlade za saradnju sa civilnim društvom, objasniće kako je izgledao proces donošenja Nacionalne strategije za podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji. Stefan Otašević, savetnik za praćenje i unapređenje pravnog okvira za razvoj civilnog društva u Kancelariji Vlade za saradnju sa civilnim društvom, predstaviće inicijativu Open Government Partnership. Milan Sekuloski, iz Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), govoriće o saradnji državnih aktera, civilnog društva i privatnog sektora u oblasti sajber bezbednosti u Srbiji. Gordana Čomić, potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije, zaključiće tribinu ukazivanjem na mogućnosti primene višeakterskog modela u oblasti upravljanja Internetom i na druge oblasti života u Srbiji.

Upravljanje Internetom (Internet Governance) obuhvata aktivnosti velikog broja različitih aktera (kompanije, organizacije građanskog društva, akademske institucije, državne i međunarodne organizacije i dr), koji u okvirima svojih nadležnosti donose odluke od značaja za funkcionisanje Interneta – na primer, države donose zakone, organizacije za standardizaciju usaglašavaju standarde, kompanije razvijaju mreže i pružaju usluge, preduzetnici razvijaju inovativne aplikacije itd. Istovremeno, svi oni bi trebalo da imaju u vidu globalnu prirodu Interneta, njegovu otvorenost za sve i potrebu da se ove vrednosti očuvaju.

Međutim, u Srbiji, kada je upravljanje Internetom u pitanju, još uvek dominira model u kome ne postoji redovna i institucionalizovana saradnja između različitih aktera. Ovo za posledicu ima hronični jaz između potreba zajednice i aktivnosti državnih organa. Zato je cilj tribine „Više aktera, više interesa, više Interneta!”, u okviru Nedelje parlamentarizma, upoznavanje javnosti sa višeakterskim (multi-stakeholder) modelom upravljanja Internetom i njegovom primenom kroz višeaktersku saradnju u oblastima poput: odgovora na sajber-bezbednosne incidente, inicijative Open Government Partnership, unapređivanja internet infrastrukture i sl.

VIŠE INFORMACIJA:

Nedelja parlamentarizma - www.nedeljaparlamentarizma.rs

Preuzmite agendu događaja.