You are here

Život RNIDS fontova: EduKompas i Etar RNIDS

11. 06. 2024.

Koju srednju školu izabrati pitanje je koje muči mnoge učenike pred kraj osnovne škole jer, mimo želja i afiniteta, u obzir treba uzeti još neke faktore. Dva mlada Subotičanina odlučila su da pomognu osmacima iz svog grada pri odabiru srednje škole, što značajno utiče na njihov dalji karijerni put, i kreirala su EduKompas. Prilikom razvoja sajta jedna od odluka koju su morali doneti jeste i koji će fontovi biti izabrani za prikaz sadržaja, a izbor je pao na Etar RNIDS.

EduKompas razvili su Marko Popović i Mateja Srejić, koji zajedno programiraju gotovo sedam godina. Marko je osnovac i završava Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić” u Subotici, a dobitnik je Svetosavske nagrade za 2023. godinu. Nešto stariji je Mateja, koji pohađa Gimnaziju „Svetozar Marković”, a pored izvanrednih rezultata iz matematike, programiranja i jezika, uspešan je na takmičenjima, te je osvojio Nagradu „Takmičar generacije”.

Šta je EduKopmas?

Ističu da je „zvezda” ovog portala pretraga smerova, koja sve obrazovne profile isfiltrira po unetom jeziku, broju poena i interesovanjima. Za svaki smer moguće je pronaći broj potrebnih poena za upis, broj mesta, opis smera, kao i spisak svih stručnih predmeta. Pored toga, veb-sajt poseduje spisak svih srednjih škola i njihovih obrazovnih profila, kalkulator za izračunavanje poena za upis, kao i stranicu sa bitnim resursima, datumima i materijalima za upis. No, pitanje za Marka i Mateju bilo je kako i zašto je EduKompas nastao.

„EduKompas je prvobitno nastao kao projekat za subotičko takmičenje ’Projektna nedelja’. Pošto je Mateja prošle godine, kada smo platformu pravili, bio osmi razred, i sam zaključio koliko je teško doći do pouzdanih informacija vezanih za srednju školu, odlučili smo da napravimo sajt koji ovaj proces olakšava. Međutim, prepoznali smo potencijal i neprolaznu vrednost ovakve alatke i odlučili da nastavimo da održavamo veb-sajt i posle takmičenja, a da usput pomažemo našim vršnjacima u ovako važnoj životnoj odluci koja, bez sumnje, utiče na buduću karijeru učenika”, kažu Mateja i Marko.

Sajt su razvili prilično brzo, tokom dva meseca, a posao podelili popola među sobom, te je Mateja radio frontend, a Marko bekend.

Pitali smo ih koliko često se veb-sajt koristi i koliko je važan osnovcima u Subotici, i ispostavilo se da su napravili izuzetno koristan alat.

„Mladi često koriste naš sajt. U toku naše prve, pilot-godine, izmerili smo 18.000 poseta na nivou Subotice, koja ima oko 1.100 osmaka svake godine (izvor: RZS). Ove godine smo već izmerili više od 10.000 poseta sajtu (podatak od 3. juna 2024), što je velik broj s obzirom na to da nam većina poseta dođe posle završnih ispita”, objasnili su mladi programeri i dodali da su najpopularnije škole na sajtu Gimnazija „Svetozar Marković” i Tehnička škola „Ivan Sarić”.

„Interesantno je da je i jedna od najpopularnijih stranica kalkulator, jer on zapravo ne služi samo subotičkim osmacima”, ističu Marko i Mateja.

Veb-sajt je zaživeo i mimo veba, pa tako Mateja i Marko dobijaju preporuke da za profesionalnu orijentaciju konsultuju upravo portal koji su sami napravili.

„Mnogi su nam se javljali preko društvenih mreža da izraze zahvalnost što smo napravili ovaj portal, ali ono što nas najviše čini srećnim je kada čujemo da neko nama preporuči naš veb-sajt, neznajući da mi stojimo iza njega. Na primer, Mateji je moler pre par meseci preporučio da pretraži srednje škole preko EduKompas-a, misleći da je on (Mateja) osmi razred.”

Etar RNIDS i višejezičan internet

Zamolili smo Mateju i Marka da nam objasne zašto su se odlučili baš za Etar RNIDS i kako su saznali za RNIDS besplatne fontove srpske ćirilice.

„Za Etar RNIDS i RNIDS fontove smo čuli preko Instagrama prateći RNIDS stranicu. Videli smo da su izašli novi fontovi za ćirilicu, a pošto smo hteli da nam sajt bude prvenstveno na ćirilici, ali i da bude estetski lep, odlučili smo se za Etar. Takođe smo posvećeni održavanju nacionalnog identiteta i putem interneta, pa smo korišćenje fontova koje je dizajnirao/finansirao nacionalni registar videli kao još jednu prednost.”

Pitali smo naše mlade IT nade kako posmatraju internet i razvoj interneta, a odgovorili su da je internet mesto koje pripada svima, kojim god jezikom da govore korisnici ili kojim god pismom da pišu.

„Posmatramo internet kao mesto za neograničeno učenje i stvaranje sadržaja. Naš cilj je da preko interneta rešavamo, a ne da stvaramo nove probleme. Sa našom ’tehničkom rukom’ mi ne pravimo samo veb-sajt, već oblikujemo i budućnost naših vršnjaka i veoma smo zahvalni što možemo da pomognemo zajednici na ovakav način”.

Razmatrali smo i da li je budućnost interneta višejezična. Mateja i Marko smatraju da je komunikacija na različitim jezicima i pismima od suštinskog značaja za globalnu povezanost i pristupačnost informacijama. To je razlog zbog čega su, kako kažu, na EduKompas uključili oba pisma (ćiriličko i latiničko). „Internet, bez sumnje, ima multilingvalnu budućnost, jer se sve više alata razvija kako bi podržalo prevođenje i prilagođavanje sadržaja različitim kulturama i jezicima. To omogućava širenje znanja iz drugih kultura i komunikaciju na globalnom nivou”, ističu Mateja i Marko.

Za kraj smo ih pitali kakvi su planovi za educompass.rs i da li će i osnovci iz drugih gradova uskoro moći da koriste preimućstva ovog portala. „Planovi za budućnost veb-sajta su nam da se proširimo na neke druge gradove, kao i da poboljšamo ukupno korisničko iskustvo i dodamo nove funkcije”, zaključili su razgovor autori.

Preuzmite fontove

Od 2020. godine RNIDS poklanja fontove srpske ćirilice sa ciljem da obogati bazu dostupnih i besplatnih resursa za kreiranje sadržaja na ćirilici, kako onlajn tako i oflajn. Zahvaljujući saradnji sa organizacijom Tipometar, do sada je kreirano pet pisama srpske ćirilice – Areal RNIDS, Orto RNIDS, Lingva RNIDS, Etar RNIDS i Neo Geo RNIDS, koji se mogu besplatno preuzeti na veb-sajtovima RNIDS-a i Tipometra.