You are here

O mehanizmima zaštite prava u .rs i .срб domenskim prostorima tokom ccNSO sesije

02. 06. 2020.

O mehanizmima zaštite prava u okviru .rs i .срб domenskih prostora razgovaralo se na sesiji ICANN-ove Organizacije za podršku nacionalnih naziva domena (ccNSO – Country Code Name Supporting Organization). Na temu je, tokom virtuelnog okupljanja članova organizacije, govorio vršilac dužnosti direktora Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), Dejan Đukić, koji je objasnio karakteristike sistema pravne zaštite koje je RNIDS uspostavio i predstavio dosadašnju relevantnu praksu u ovoj oblasti.

Tokom prezentacije Dejan Đukić je detaljno obrazložio svaki od tri mehanizma zaštite prava koje RNIDS praktikuje, pa je bilo reči o uspostavljenom arbitražnom rešavanju sporova povodom naziva domena, objašnjene su procedure za prigovore u vezi pravila registracije naziva domena, ali i procedure koje su propisane za otkrivanje podataka koji nisu dostupni putem WHOIS-a pretrage.

Sesije ccNSO održane su 2. juna, pod nazivom Virtual ccTLD News Sessions, kao svojevrstan preddogađaj ICANN-ovog predstojećeg 68. Policy Forum-a.