You are here

Održan četvrti Biznis klub sa NiCAT-om

05. 12. 2023.

Privrednici koje okuplja Niški klaster naprednih tehnologija (NiCAT) prisustvovali su 1. decembra u večernjim časovima četvrtom Biznis klubu Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) i NiCAT-a. Uprkos tome što je događaj organizovan petkom, više od pedeset predstavnika organizacija članica klastera, predstavnika privrede i akademskih ustanova prisustvovalo je događaju u čijem su tematskom fokusu bile promene u poslovanju koje su, kako lokalno tako i globalno, uzrokovale krizu u IT sektoru, ali i implementacija novih tehnologija i ulazak novih generacija na tržište rada tokom godine koju privodimo kraju.

Goran Mladenović, direktor NiCAT-a, na početku je istakao značaj poslovnih okupljanja ovog tipa, uporedivši ih sa reflektorima koji znanjem šire svetlost. Dijana Milutinović iz RNIDS-a zahvalila je okupljenima na prisustvu još jednom Biznis klubu i interesovanju da uzmu učešće u razgovoru koji može poslužiti kao smernica za predstojeće poslovne odluke.

Okupljeni su imali prilike da slušaju vrlo zanimljivo izlaganje sa pregršt saveta i praktičnih primera koje je održao Aleks Paunić, preduzetnik koji više od 30 godina radi na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, suosnivač kompanije PreCog Security koja posluje u oblasti sajber bezbednosti i komenadžer Serbian Entrepreneurs grupe i njenog ogranka u Majamiju, u Floridi. Tokom predavanja na temu „Kako do prvog, drugog… stotog, hiljaditog klijenta u Americi”, govorio je o potencijalu koje američko tržište nudi domaćim IT kompanijama, načinima da se uhvate ukoštac sa ozbiljnom konkurencijom na tom tržištu i opcijama za prevazilaženje kulturoloških razlika, zahteva dugih prodajnih ciklusa itd.

U nastavku programa usledio je više nego zanimljiv panel u kom su učestvovali Dušan Stojičević, direktor marketinga kompanije Gransy i zamenik predsednika Upravnog odbora RNIDS-a, Milan Đorđević, suvlasnik i CTO kompanije Shindiri Studio, Miroljub Bošković, CBO kompanije Ingsoftware, i Miloš Novićević, direktor kompanije Codeus. Tokom razgovora koji je moderirao Goran Mladenović, privrednici su vrlo otvoreno govorili o turbulenciji koju je kriza u IT sektoru donela i njihovim kompanijama, mehanizmima koje su pokrenuli i planovima koje su implementirali da bi zadržali kontinuitet i uspeh u poslovanju. Dušan Stojičević ponudio je vrlo zanimljivu perspektivu izazova koje geopolitičke okolnosti − kako ratni sukobi tako i promene međunarodne legislative − postavljaju pred poslovanje međunarodne hosting kompanije. I ostali učesnici panela govorili su o iskustvima sa svojim klijentima usled geopolitičkih okolnosti, a bilo je reči o tome kako i koje alate zasnovane na veštačkoj inteligenciji koriste u poslovanju i kakav kvalitet i izazov donosi sve veća zastupljenost takozvane generacije Z u radnoj snazi.

Publika u sali aktivno je učestvovala u diskusiji, te su preduzetnici delili svoja zapažanja i iskustva na navedene teme. Usledili su B2B sastanci jedan na jedan, ali i vreme za druženje i neformalan razgovor okupljenih.