You are here

Okupljanje stručnjaka za informacionu bezbednost

10. 11. 2022.

Iako je oktobar, koji se širom Evrope obeležava kao mesec sajber bezbednosti, za nama, o ovoj temi od presudne važnosti za gotovo sve aspekte života u modernom društvu bitno je nastaviti razgovor i u novembru, kao i u mesecima koji slede. Zato je Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) 9. novembra organizovala okupljanje stručnjaka koji se bave informacionom bezbednošću, svojih saradnika i članova Fondacije „Mreža za sajber bezbednost“.

Razgovaralo se o projektima koje su RNIDS i Mreža za sajber bezbednost realizovali tokom godine. Predstavnici Mreže, Nebojša Jokić i Viktor Varga, govorili su o ovogodišnjem ciklusu takmičenja Sajber heroj, nacionalnom finalu održanom krajem septembra, ali i učešću tima iz Srbije na evropskom takmičenju. Sumirali su ovogodišnji uspeh projekta i izneli planove za ciklus takmičenja za predstojeću, 2023. godinu. Nikola Todorović, koji je bio trener nacionalnog tima na takmičenju u Beču, izneo je svoja zapažanja o učešću na evropskom takmičenju, značaju interakcije s vršnjacima i učenju o sajber bezbednosti na neformalan način.

Okupljeni su imali priliku da slušaju izlaganje Džoa Pihlmajera, sajber evanđeliste iz austrijske zajednice, mentora austrijskog takmičenja i jednog od organizatora ovogodišnjeg ECSC takmičenja. Džo je podelio svoja iskustva i stavove o postavljanju održive strukture za izgradnju kapaciteta u pogledu obrazovanja na polju informacione bezbednosti. Govorio je o idejama, mehanizmima, procesima, kao i o konkretnim izazovima koji se sreću u praksi kada je reč o uključenju mladih u tokove informacione bezbednosti, digitalne pismenosti itd.

Dijana Milutinović iz RNIDS-a predstavila je ukratko rezultate digitalne kampanje Zašt!tise koju je RNIDS u oktobru realizovao u saradnji s Mrežom. Govorila je o pozadini projekta, motivaciji i razlozima da se tema najčešćih sajber pretnji, ali i načina zaštite od njih, pokrene upravo kroz onlajn kanale i koristeći trenutno najpopularniji – video format.