You are here

Pobednice takmičenja „Osudi diskriminaciju” studentkinje Pravnog fakulteta u Nišu

14. 12. 2023.

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) po drugi put je podržala takmičenje „Osudi diskriminaciju”, simulaciju suđenja iz oblasti zaštite od diskriminacije, koju organizuje Kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Takmičenje, jedino ovog tipa na temu diskriminacije u Evropi, koje je uticalo na pojavu sličnih takmičenja u regionu, održano je jubilarni, deseti put. Ovog puta pobedu je odnela ekipa Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu koju su činile studentkinje: Sanja Milić, Dušica Lazić, koja je dobila i nagradu za najbolju govornicu na takmičenju, i Lenka Sekulić. Studentkinja i student Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Jelena Mladenović i Marko Majer, činili su drugu ekipu koja se našla u finalu takmičenja i osvojili drugo mesto.

Ove godine tema takmičenja bila je diskriminacija po osnovu osuđivanosti prilikom procesa regrutacije za radnu poziciju usled informacije stare više od 10 godina, do koje je potencijalni poslodavac, u fiktivnom slučaju, došao putem internet pretrage, iako je oštećeni od pretraživača tražio „pravo na zaborav”. Takmičarke i takmičari, studenti pravnih fakulteta različitih univerziteta u Srbiji, imali su zadatak da izrade tužbu i odgovor na tužbu, a tokom finala 13. decembra simulirali su raspravu na ročištu.

Dve prvoplasirane ekipe imale su zadatak da pred sudskim većem iznesu argumente i s pozicije tužioca i s pozicije odbrane. Članovi veća tokom finala bili su: Bosa Nenadić, nekadašnja predsednica Ustavnog suda, Vida Petrović Škero, nekadašnja predsednica Vrhovnog suda, Tijana Šurlan, sudija Ustavnog suda, Dejan Đukić, direktor Fondacije RNIDS, i sudija Nebojša Đuričić.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, prilikom proglašenja pobednika obratila se takmičarima i rekla kako je samo takmičenje i zadatak koji se pred njima našao pokazatelj koliko je teško pomiriti pitanja morala, pravde i pravičnosti, kako nije lako odlučivati o ljudskim sudbinama, pa su takmičari mogli iz prve ruke da ocene koliko je zapravo teško suditi i presuditi. Naglasila je da ne postoji manje ili više važno ljudsko pravo za svakog pojedinca, te da pravda ni u Srbiji ni globalno ne sme da bude selektivna. Upozorila je da se u svetu rastrzanom sukobima i krizama strane vrlo lako zauzimaju, a da te strane određuju stav da neke žrtve budu veće ili manje od drugih. Ukazala je na značaj saradnje sa RNIDS-om, imajući u vidu sveprožimajući uticaj interneta i činjenicu da je i digitalno polje takođe poprište diskriminacije.

Simulacija suđenja (Moot Court) iz oblasti zaštite od diskriminacije namenjena je studentima i studentkinjama prava u Republici Srbiji i predstavlja vannastavne aktivnosti na pripremi i odbrani pravnih slučajeva (zadatog pravnog problema) iz oblasti zaštite od diskriminacije. Pri realizaciji projekta primenjena je metodologija u međunarodnoj akademskoj zajednici poznata pod nazivom Moot Court, koja je prilagođena okolnostima u kojima se projekat realizuje.

Specifični cilj projekta jeste izgradnja kapaciteta budućih pravnika, studentkinja i studenata  pravnih fakulteta u Republici Srbiji, za zaštitu od diskriminacije kroz upoznavanje pravnih mehanizama i sticanje veštine izlaganja pravne argumentacije, učešćem u simulaciji suđenja u oblasti zaštite od diskriminacije.