You are here

Predstavnici RNIDS-a na osmoj BIZIT konferenciji

05. 11. 2021.

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) i ove godine podržala je realizaciju jedne od najvećih poslovnih konferencija u regionu, konferencije BIZIT, koju organizuje PC Press. Konferencija je održana 3. i 4. novembra pod sloganom „Bitka za korisnike“.

Kako je organizator naveo, procenjuje se da će u korisničko iskustvo, kao sredstvo unapređenja poslovanja, biti ulagano čak 20% više novca nego u marketing, planiranje cenovne politike, pa i u unapređenje proizvoda. Tako je tematski fokus konferencije bio upravo na korisniku, a o različitim aspektima brige o korisniku govorili su i eksperti iz RNIDS-a.

Žarko Kecić, rukovodilac Sektora IKT servisa, održao je predavanje na temu „Briga za korisnika“. U kontekstu rasta elektronske trgovine, važno je naglasiti da vlasnici e-prodavnica moraju da misle i o kupcu i umesto kupca da bi mu obezbedili što bezbedniji proces kupovine. On je rekao da prilikom pokretanja e-prodavnica preduzeća ne razmišljaju mnogo o bezbednosti, zaštiti svojih onlajn resursa, poslovne reputacije i svojih korisnika od sajber prevara i napada. Naglasio je da se onlajn trgovci suočavaju sa sličnim rizicima kao i vlasnici fizičkih prodavnica, ali je u njihovom slučaju smanjenje rizika kompleksnije jer uključuje nove tehnologije, nove zakone i procedure. Kecić je pomenuo nekoliko osnovnih elemenata bezbednog poslovanja na internetu a to su: sopstveni naziv domena, adekvatna onlajn platforma, odgovarajući veb-hosting i prateći servisi, bezbedno plaćanje i distribucija, ali i obezbeđenje korisničkih podataka.

Predrag Milićević, rukovodilac Sektora marketinga i komunikacija, bio je učesnik panela „Fintech i e-commerce“ tokom kog je istakao da od 24 banke sa spiska koji postoji na sajtu NBS, 21 banka je na .rs domenu. Postoji dobar razlog za izbor domenske ekstenzije prema tržištu. Gugl eksplicitno tvrdi da favorizuje nacionalne domene u lokalnim pretragama. „Banka koja je prisutna u Srbiji, ma koliko velika i prisutna u celom svetu, logično je da bude na .rs domenu“, istakao je Milićević i dodao da korisnici imaju veće poverenje u sajtove na .rs domenu. Govorio je i o zaštiti naziva domena, i pomenuo da svi imaju naviku da zaključavaju auto, ali domen retko ko zaključava. „Cena domena je neuporedivo manja od cene automobila, ali šta je vrednije? Ako vam ukradu automobil, to najčešće neće uopšte uticati na vaše poslovanje, ali ako vam ukradu domen na kome je celo vaše poslovanje, mnogo je ozbiljniji problem. A taj problem može prilično lako da se predupredi tako što domen zaključate. Tu uslugu imaju svi registri u svetu, a naš registar ima tri načina zaključavanja domena,“ rekao je Milićević. Pored toga, sugerisao je da trgovci ne treba da biraju tuđe platforme za prodaju na internetu, već sopstvene veb-lokacije, na primer, na .rs domenu.

Foto: Bizit