You are here

Predstavnici RNIDS-a na Telfor 2021

24. 11. 2021.

Telekomunikacioni forum Telfor 2021 održan je po dvadeset i deveti put 23. i 24. novembra onlajn, a na forumu su učestvovali Dejan Đukić, direktor Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) i Žarko Kecić, rukovodilac Sektora IKT servisa RNIDS-a. Forum iz godine u godinu okuplja stručnjake iz oblasti telekomunikacija i informacionih tehnologija, a organizovali su ga Društvo za telekomunikacije, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu (ETF) i IEEE Serbia & Montenegro COM Charter.

Žarko Kecić izlagao je na temu „Visoka dostupnost IKT servisa RNIDS-a“ i objasnio kako je RNIDS implementirao sistem koji omogućava visoku dostupnost njegovih ključnih servisa, kao i održavanje i unapređenje sistema bez prekida u pružanju usluga. Kako je rekao, inicijalno je postojala primarna lokacija i DR (disaster recovery) sajt što je podrazumevalo ručno prebacivanje servisa, najčešće kasno noću. Međutim, kroz upotrebu redundantnih loud balansera aplikacija za registraciju naziva domena prebačena je u aktiv-aktiv režim, obezbeđena je sinhrona replikacija baze registra, site-to-site redudantni linkovi, višestruka internet konektivnost u oba data centra, a implementirani su redudantni sistemi za kreiranje, DNSSEC potpisivanje, proveru i distribuciju zonskih fajlova. Sva oprema u data centrima zamenjena je bez prekida u radu.

Na panelu „Upravljanje korisničkim podacima na digitalnim platformama“ učestvovao je direktor RNIDS-a Dejan Đukić, i govorio o problemima digitalnih platformi sa stanovišta RNIDS-a, objasnio da li i do kakvih zloupotreba naziva domena dolazi i ko ih prijavljuje. Sa drugim učesnicima panela razmatrao je da li su i koliko korisnici upoznati sa pravilima za korišćenje digitalnih platformi, koji su najčešći vidovi zloupotrebe i na koji način informisati korisnike o mogućim posledicama zloupotreba. Pored Đukića, na panelu su učestvovali Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-upravu, Goran Pavlović, Big Data & Analytics direktor, A1 Srbija i A1 Slovenija, Zlatko Petrović, kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i prof. dr Miloš Cvetanović, ETF, a panel je moderirao prof. dr Aleksandar Nešković, ETF.

Telfor 2021 jedan je od događaja čiji je realizaciju tokom 2021. finansijski podržala Fondacija RNIDS.

Foto: snimak ekrana