You are here

Regionalna saradnja RNIDS-a i UTIC-a

25. 04. 2016.

Predstavnici Univerziteta u Sarajevu, Univerzitetskog tele-informatičkog centra (UTIC) koji upravlja nacionalnim internet domenom Bosne i Hercegovine - .BA, su 21. aprila bili gosti Fondacije "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS).

Tom prilikom je u Beogradu zaključen Sporazum o saradnji koji obuhvata razmenu iskustava i najbolje prakse u svim oblastima rada nacionalnih registara, a posebno u oblasti unapređenja tehničke infrastrukture, sigurnosti, softvera i pravnih akata vezanih za registraciju domena.

Sporazum su u ime nacionalnih internet registara Srbije i Bosne i Hercegovine potpisali Danko Jevtović, direktor RNIDS-a i prof. dr Muharem Avdispahić. RNIDS upravlja registrom nacionalnog .RS domena od 2007. godine, a registrom .СРБ domena od 2011. UTIC je neprofitna organizacija koja upravlja registrom nacionalnog internet domena BiH još od 1996.

Ovo je četvrti po redu sporazum koji je RNIDS potpisao sa nacionalnim registrima internet domena iz regiona, nakon sporazuma sa crnogorskim doMEn-om, makedonskim MARnetom i hrvatskim CARnet-om.

KORISNI LINKOVI:

RNIDS - rnids.rs i рнидс.срб
UTIC - utic.unsa.ba i nic.ba