You are here

Učešće RNIDS-a na APTLD 81. godišnjoj konferenciji

25. 02. 2022.

Organizacija APTLD (Udruženje registara nacionalnih domena najvišeg nivoa azijsko-pacifičkog regiona), čiji je Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) član, održala je svoj 81. godišnji sastanak 23. i 24. februara u Dubaiju. Shodno odluci Upravnog odbora ove organizacije, izabran je hibridni format skupa. Događaj je okupio stručnjake iz celog sveta, neke na licu mesta, dok su drugi učestvovali onlajn. Direktor Fondacije RNIDS, Dejan Đukić, prisustvovao je skupu i učestvovao u radu konferencije.

Govoreći tokom dva panela, Đukić je ukazao na različite aspekte koje rad ccTLD-eva (registara nacionalnih domena najvišeg nivoa) podrazumeva, a u smislu saradnje i komunikacije sa zajednicom i različitim publikama. Đukić je pomenuo organizaciju WHOIS hakatona u 2021. godini, kao projekta koji ima i komunikacione i razvojne elemente, podrazumevajući komunikaciju i saradnju sa IKT zajednicom i velikom softverskom kompanijom. Objasnio je sa kojim ciljem je organizovano takmičenje, kako je tekao proces i kakvi su efekti ostvareni u pogledu reputacije RNIDS-a kao registra domena najvišeg nivoa.

Tokom panela posvećenog budućnosti ccTLD-eva, naslovljenog „Teaching The Elephant To Dance: Empowering Change in Your ccTLD”, Đukić je istakao važnu ulogu koji registri treba da imaju u edukaciji korisnika, pre svega u smislu značaja servisa koje pružaju. Govoreći o edukativnim aktivnostima koje RNIDS organizuje, pomenuo je sajt domen.rs i brojne edukacije koje se realizuju pod njegovom kapom (pitajte.rs vebinari i dr.)

Neke od tema o kojima se razgovaralo tokom 81. APTLD-a su uticaj domena najvišeg nivoa na digitalizaciju privrede, univerzalna prihvatljivost, tržište domena i pravičnost tržišne utakmice među registrarima i dr.